(Magyar) Karikagyűrű

2019.01.11.

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Magyarországon a szerelmi gyűrűk napjainkban ismeretes ajándékozási, viselési szokásainak története a XIX. század elejéig nyúlik vissza.

A XX. században egyre gyakrabban a lánynak adott ajándék gyűrűk lettek az érzelmek kifejezői. Ezek anyaga általában ezüst volt, szív formájú fejjel, vagy három középen nagyobb kővel ékesítve. Egy lány több ajándék gyűrűt kaphatott és viselhetett egyszerre, akár más-más udvarlótól is. Továbbiakban ezeket cserélte fel a legkomolyabb udvarló rangosabb arany gyűrűje. Őket már „elgyűrűzött” lányoknak nevezték.

A gyűrűsujj a római, görög ókori kultúrákból származik az a később anatómiailag megdöntött, de mégis egészen a XX. századig fennmaradt hagyomány, hogy a bal kéz negyedik ujjából közvetlenül a szívhez vezet egy ér, ezért ez az ujj kiváltképp alkalmas a szeretettel, szerelemmel kapcsolatos gyűrű viselésére. A reneszánszból származnak bizonyos asztrológiai hozzárendelések, miszerint a negyedik ujj a Nap, Apolló köréhez tartozik, amely sok derűt és pozitív vonást tartalmaz.

Sok különleges egyedi tervezésű gyűrűt láttam már az évek során. Napjainkban már természetes, hogy nem egyszínű aranyból készül a remekmű, hanem három különböző arany keveréke, mintával, díszítő sávokkal elválasztva.
Még az enyém is ami majd 20 éve készült, szintén 3 féle arany ötvözete.

Nekem nagyon különlegesnek, egyedinek tűnik hogy manapság más fémekből is készítenek ékszereket, gyűrűket.

Számomra meglepő volt a Platinum és Titanium ötvözetből készült karikagyűrű, mely fekete színével férfias, karakteres és teljesen egyedi.
Gyönyörű ékkövekkel teszik nőiesebbé a hölgyeknek szánt darabokat.

Megtudtam, hogy akár meteoritból is készülhetnek gyűrűk.
Viszont érdemes előtte egyeztetni az ékszerésszel, a különböző anyagok beszerzéséről, használhatóságáról.
Erre nem árt időben gondolni, ha valami egyedi különleges darabra vágytok.