(Magyar) Gyűrű

2022.02.07.

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Az eljegyzési gyűrűk rövid története

A birtoklás jele az odaadás jelévé változott

 A rómaiak úgy hitték, hogy a bal kéz negyedik ujja (tévesen a hüvelykujjat is számolták) tartalmazza a Vena Amoris-t, vagyis a “szerelmi vénát”. A romantikus elnevezés ellenére, az eljegyzési gyűrűk akkoriban a tulajdonjog jelének számítottak. A legtöbb eljegyzési gyűrű kenderből, bőrből vagy csontból készült és csak a leggazdagabb férfiak adtak leendő feleségüknek arany- vagy ezüstgyűrűt, ezt is csak azért, hogy megmutassák gazdagságukat.

Az eljegyzési gyűrűk használata a középkorban terjedt el egész Európában, az eljegyzés és a házasságkötés közötti hosszú várakozási idő miatt. Ekkor is csak nők viselték és inkább jelezték a tulajdonjogot, mint a partnerséget.

Valójában, csak a 20. században kezdték a házasságot egyenrangú partnerkapcsolatnak tekinteni, és ennek következtében az eljegyzéssel és a házassággal kapcsolatos hagyományok állandó változáson mentek át. Minden kultúrának kissé eltérő szokásai vannak, ami az eljegyzést illeti, a globális közösségben, amelyben élünk pedig, te döntheted el, hogyan ünnepled párkapcsolatod.

Eljegyzési hagyományok manapság

Sok férfi visel eljegyzési gyűrűt leendő felesége tiszteletére. Miért kéne csak a nőnek jelet viselnie arról, hogy foglalt? Talán te teszed fel a kérdést, de a válaszával mindketten kiszálltok a játszmából. Az is egyre gyakoribb, hogy a nők kérik meg a férfiak kezét, nem pedig fordítva.

Az eljegyzési gyűrű egy ígéret. Egy ígéret, hogy hűséges leszel a partneredhez, még akkor is, ha a törvény egyelőre nem kötelez rá. Ebben az értelemben egy eljegyzési gyűrű lenyűgözőbb, mint egy jegygyűrű. Egy eljegyzési gyűrű azt jelenti, hogy önszántadból vagy partneredhez hűséges. Egy jegygyűrű esetében az adó miatt teszed. Néhány pár úgy dönt, hogy inkább örökre jegyben jár.

Hogyan viseljünk férfi eljegyzési gyűrűt

Nincsenek szabályok… csak útmutatások

 Az eljegyzési gyűrűt a gyűrűsujjadon viseled – hogy melyiken, az csak rajtad múlik. Változó helyi szokásoknak megfelelően. Egyes kultúrákban az eljegyzési gyűrűket a bal gyűrűsujjon viselik, majd jegygyűrűként használják tovább. Másoknál a jobb kézen viselik, a jegygyűrű pedig a balra kerül. Mások a balon viselik, majd áthelyezik a jobb kezükre, hogy helyet adjanak a jegygyűrűnek, vagy akár a nyakukba akasztják egy láncra, esetleg teljesen abbahagyják viselését. A brit úriemberek a jegygyűrűjüket a családi pecsétgyűrűjük alatt viselték.