Laczkó Péter

Az esküvők világában mindig volt valaki, aki segített az ifjú párnak a ceremónia lebonyolításában, a násznép szórakoztatásában és koordinálásában. Sokak számára azonban már maga a kérdés is magyarázatra szorulhat, mivel az emberek többsége nem jár napi szinten esküvőre. Vőfélyről szerintem nincs olyan ember, aki ne hallott volna, hiszen amióta esküvők vannak, vőfély is van. Az ő személye garantálja a pár az esküvőjén a hagyományokhoz való ragaszkodást, és egy bizonyos stílust már önmagában képvisel, amivel ha azonosulni tud a pár, akkor vőfélyt választ. Persze lehet, hogy vőfélyről hallván egy népviseletbe öltözött bugris képe jelenik meg előttünk, aki rímekben tálalja a levest, mindenféle verseket mond és idióta megalázó játékokkal próbálja szórakoztatni a násznépet. Ennek a tévhitnek tudható be, hogy a fiatalok gyakran teljes mértékben elzárkóznak a vőfélytől. A klasszikus vőfély szerepe egy vidéki, falusi lagzin nagyjából tényleg ki is merül ennyiben. Megtartja a kikérőt, elmondja a szülőbúcsúztatót, bejelenti a következő eseményt, pohárköszöntőt mond és persze pajzán vagy alkoholmámorba torkolló játékokat játszat a násznéppel, mindezt úgy, hogy eléggé központi szerepbe helyezi magát.

Laczkó Péter vőfély

A vőfélyt inkább falusi környezetben találjuk, a szerepe sok szempontból a vidéki hagyományok őrzése az esküvők világában: mondhatjuk, hogy ő az igazi falusi lagzik szíve. A vőfélyt mindig népies viseletben találjuk: legyen szó díszes mellényről, szalagokkal díszített, ún. vőfélybotról, bokrétás kalapról vagy hasonlóról. Ehhez a szerephez tradicionálisan nagyon sok vizuális elem tartozik.
Ők azok, akik
⦁ rímekben beszélnek,
⦁ a vőlegény részére verssel fogják elkérni a menyasszonyt a szülőktől,
⦁  népies játékokat ajánlanak és rendeznek az ifjú párnak: ilyen pl. a tojásgörgetés,
⦁ végigtáncoltatják a teljes násznépet,
⦁ és a klasszikus repertoár részei az ízes, sokszor pajzán versek és viccek is.
Persze szórakoztatni is lehet kulturáltan, ezért ajánljuk Laczkó Péter vőfélyt.
A saját esküvőnktől azt várjuk, hogy életünk legboldogabb napja legyen, míg mások esküvőjén egy nagyot akarunk bulizni. Ez mind egyszerűen és jól hangzik: és ilyen is lehet az esküvőnk, ha valaki a segítségünkre van az esküvő megszervezésekor és lebonyolításakor: ezek nagy részében segíthet a vőfély vagy a ceremóniamester.

A ceremóniamester (CM)

Az igények az elmúlt évek során nagyon sokat változtak. Egyrészt megjelentek az úgynevezett ceremóniamesterek vagy ceremóniamester nők, akik a mai igényeket és a piaci rést felismerve ideális alternatívát nyújtanak a modern, a falusi hagyományokkal szakító párok részére. Ők nem népviseletben és vőfély bottal a kezükben jönnek hanem öltönyben vagy kosztümben, nem mondanak verseket, nem erőltetik a játékokat, ellenben a háttérben olyan többlet munkát végeznek, amit a klasszikus értelemben vett vőfélyek nem tesznek. Összefogják, tájékoztatják és koordinálják a szolgáltatókat és a násznépet, segítenek a fotósnak összeterelni a násznépet a csoportképhez, kezelik a vendégek problémáit, és mindaddig a háttérbe vonulva figyelik az eseményeket ameddig azt a helyzet másként nem kívánja. Amennyiben valami nem a tervek szerint alakul, akkor lépnek közbe és igyekeznek a lehető legészrevétlenebbül orvosolni a problémát, vagy csak flottul, gördülékenyen tovább vinni az eseményeket. Azokon az esküvőkön, ahol nincs ilyen személy – mint Laczkó Péter -, minden problémával az ifjú párt keresik meg, akik így nem tudják felhőtlenül élvezni a saját lagzijukat.

Mik a hasonlóságok?

A két hivatás között sok hasonlóság van. Elsősorban az alap “funkció”, az ok, amiért az esküvőn vannak: mindkettőjük célja az, hogy az esküvő minél kevesebb problémával, minél gördülékenyebben zajlódjon le. Ezzel a házasodó pár válláról veszik le a terheket, hogy ne csak a vendégeknek legyen emlékezetes a nap, de a vőlegény és menyasszony is élvezhesse az életre szóló eseményt. Vőfély vagy ceremóniamester nélkül is  hatalmas, kellemes buli kerekedhet, azonban a házasodó párnak inkább fáradságos, nehéz élménynek marad meg a nagy nap.
Egy jó vőfély, mint pl. Laczkó Péter, de egy jó ceremóniamester is kiváló problémamegoldó képességekkel rendelkezik, jól kezelik a stresszes helyzeteket, amelyek gyakoriak egyes esküvőkön, ahol a jókedv mellett az alkohol és rég nem látott ismerősök társasága sokszor konfliktusokhoz vezet. Mindezek mellett pedig jó vezetői képességekkel rendelkeznek: hogyan máshogy tudnának akár több száz embert sikeresen koordinálni hétről hétre!? Sok szempontból tényleg ők az esküvő falkavezérei vagy irányítói: mivel ők nem közvetlen ismerősök, jobban hallgatnak rájuk a kompromisszumokra kevésbé kész vendégek, és határozottan, de minden körülmények között udvariasan irányítják a vendégsereget. Egy tapasztalt ceremóniamester vagy vőfély már mindent látott: számukra a meglepetés gyakorlatilag lehetetlen.
Mind a vőfélyek, mind a ceremóniamesterek kommunikációja könnyed, alapvető elvárás a tiszta beszéd, erőteljes és érthető hang, és egyik szakmában sem találunk lámpalázas, nagyobb tömegek előtt bizalmukat vesztő személyeket.

És mik a különbségek?

Mint tudjuk, az ördög a részletekben lakozik. Lássuk a különbségeket a két munkakör között. A válasz egyébként egyáltalán nem bonyolult.
Bár sokan azt gondolják, hogy a két hivatás egy és ugyanaz, ez nem ilyen egyszerű.  Nézzük meg a vőfély és a ceremóniamester közötti hasonlóságokat és különbségeket! A ceremóniamester egyszerűen szólva egy modern vőfély, azonban NEM egy vőfély a botja és népviseletes ruhája nélkül!
Az új szerep nem véletlen: az utóbbi kb. 150 évben erőteljes városiasodás volt jellemző Magyarországon, ma már a lakosság több mint 70%-a városi környezetben él. Az új helyzet új szokásokat, elvárásokat alakított ki az esküvők területén is. Mindezeknek a ceremóniamester felel meg a legjobban, aki a modernebb, városi esküvőket vezényli le, és a tevékenységei közé erőteljesebben mutatkozik meg az esetleges problémákat megoldó műsorvezető és irányító szerep. Mire eljön a nagy nap, a ceremóniamester a fiatal pár jó barátja, segítője bármilyen felmerülő feladat során. Nem is gondolnánk, mennyi nem tervezett apróság kerül elő az esküvő napján…
Elmondhatjuk, hogy míg sok vőfélynél a klasszikus vizuális közösségi elemekre esik nagy hangsúly, a ceremóniamesternél a személyre szabott, individuális igények kielégítése az egyik legfontosabb feladat. Míg egy vőfély az esküvők meghatározott, kis közösség (tradicionálisan a faluvilág, vidék) által behatárolt szabályai szerint szervezi meg és bonyolítja le az esküvőt és lakodalmat, a ceremóniamester a fiatal pár minden igényét igyekszik megvalósítani, hogy a násznépnek egy igazán felejthetetlen élményben legyen része. Mindezt úgy teszi, hogy a hagyományos elemek sem merüljenek feledésbe, ha ez a kérés: pontosan úgy, ahogy a menyasszony és vőlegény szeretné.
Mielőtt megveszünk egy szolgáltatást (vagy terméket), mindig érdemes meggyőződni arról, hogy pontosan miért is fizetünk. Ez még inkább igaz, ha valamit először vásárolunk: az esküvők általánosságban első esküvők. De ha mégsem az első esküvőnket tervezzük, ez semmiképp sem gyakori alkalom. Még Gábor Zsazsa is, aki életében 9-szer házasodott, átlagban 5 évenként járult az oltár, vagyis az anyakönyvvezető elé.

No de kit válasszunk?

Természetesen Laczkó Pétert! 🙂 Általában már egy weboldal vagy Facebook fotó után, avagy a személyes találkozás alkalmával a pár érzi azt, hogy számára az az illető, akit maga előtt lát, az az ő nézőpontját tekintve vőfély, ceremóniamester, bemondó, vagy csak egy szerencsétlenkedő alak.
Az ifjú párnak le kell ülne, egymással – esetleg a szülőkkel – végigbeszélni, hogy hogyan nézzen ki az esküvő. Át kell tekinteni a fontosabb folyamatokat, amiket a vőlegényben is tudatosítani kell! 🙂
Az utóbbi időben a vőfélyek, ha nincsenek is kihalófélben, sokan ceremóniamesterségre váltottak át, egyesek mindkét szerepet igyekeznek kínálni (bár ez kevésbé hiteles) és mondhatjuk, hogy a változó igények miatt egyre többen a ceremóniamestereket részesítik előnyben.
Tulajdonképpen mindkét személy jelenléte az esküvőn ugyanazt jelenti. Van egy ember, aki irányítja az esküvőt, aki az ifjú pár helyett szól a násznéphez, ha kell, vidám perceket szerez mindenkinek. Célja mindkettőnek, hogy a lakodalom fergeteges legyen!
Különbség a stíluselemekben van. Így mindenki eldöntheti, hogy melyik áll közelebb hozzá.
A vőfély ragaszkodik a már megszokott elemekhez: lánykikérés, rímekben beszélés, megjelenéséhez kulcsfontosságú a bokrétás kalap és a szalagokkal feldíszített vőfélybot, hagyománytisztelet, stb.
A ceremóniamester megjelenése elegáns, modern öltözék, férfiaknál öltöny, nőknél bármilyen elegáns ruhadarab, nem beszél rímekben, nem költ verseket, és főleg nem kéri ki a menyasszonyt a lányos háztól.

A jó ceremóniamester kiválasztásánál különösen fontos a rutin, tapasztalat, emberismeret, biztonság: mindezek kellemes, nem túljátszott önbizalomhoz vezetnek, amely mindenkit jó kedvre derít.
Válasszunk akár vőfélyt, akár ceremóniamestert az esküvőnkre, ne feledjük el, hogy a “kémia”, a személyes kapcsolat, jó viszony az egyik legfontosabb része ennek a munkakapcsolatnak.