Tedd lakásod otthonosabbá egy puha szőnyeggel

2019.11.28.

A szőnyegek már évezredek óta otthonunk szerves részét képezik.

Az idők folyamán annyira alapvető lakberendezési tárgyak lettek, hogy a szőnyegek nélküli szobákat már nem csak ridegnek és hidegnek érezzük, hanem egyenesen félkésznek is. Ez nem csoda, hiszen egy jól kiválasztott szőnyeg bármelyik helyiséget sokkal otthonosabbá és meghittebbé tesz.

A nappaliba vagy hálószobába például egy shaggy szőnyeg lehet ideális. Érdemes észben tartani, hogy a jellegzetes, hosszú szőnyegszálaik miatt kevéssé bírják a gyűrődést, ezért nem ajánlott a lakás leginkább frekventált helyein elhelyezni, különösen ott nem, ahol sáros cipőben történik a jövés-menés; tehát konyhába, gyerekszobába vagy étkezőbenem a legjobb ötlet elhelyezni. Fontos jellemzőjük, hogy vonzzák a koszt, ami különösen akkor látványos, ha a shaggy szőnyeg színe világos, ezért érdemes hetente, sőt akár hetente kétszer is kiporszívózni. Amennyiben mégis rácseppen valami, fontos mielőbb megszabadulni a folttól, lehetőleg azonnal, mielőtt az anyag a szőnyeg szálaiba száradna. Ha más nincs kéznél, akár a szappanos víz is jobb, mint a semmi.

shaggy szőnyegAz első dolog, ami egy shaggy szőnyegre nézve feltűnik, hogy mennyire bolyhos, meleg, puha és kellemes a tapintása, igazi élmény rálépni. Készítésekor a sűrű, hosszú vagy kevésbé hosszú szőnyegszálakat hurkolják, majd a szőnyeg hátoldalához rögzítik. Régebben kézi szövéssel készültek, azonban mára gépek vették át a gyártásukat, aminek köszönhetően bárki számára megfizethetők lettek. A shaggy szőnyegek szálhosszúsága meglehetősen változatos, és úgy tartják, minél hosszabbak a szálai, a szőnyeg annál inkább „shaggy-sebb” stílusú. Alapanyaguk ma már meglehetősen nagy változatosságot mutat, épp úgy, ahogyan színeik és mintázatuk is. Akár a sötét színek, akár a színek extravagáns és trendi kavalkádja, akár az elegáns, visszafogott világos árnyalatok a kedvenceid, bizonyára megtalálod a kedvedre való darabokat a Szőnyeg Katalógus kínálatában.

Sokak szemében a shaggy szőnyeg a fiatalos, sőt, hippis stílust képviseli, azonban érdemes megjegyezni, hogy tökéletesen képes illeszkedni kifinomult, elegáns környezetbe is.

Egyéként a hippik említése nem véletlen: a hetvenes évek Amerikájában a shaggy szőnyeg számított a legnépszerűbb szőnyegtípusnak. Azóta természetesen a trendek jöttek és mentek, de mint tudjuk, a divatban nincs új a Nap alatt, aminek köszönhetően manapság a shaggy szőnyeg reneszánszát éli, bár valójában sohasem ment ki teljesen a divatból.

A Szőnyeg Katalógus nem csak színében, szálhosszúságában és mintázatában változatos shaggy szőnyegeket kínál, de méretükben is jelentős szórást mutatnak, tehát bármekkora hely is legyen számára otthonodban, nálunk megtalálod az ideális nagyságút. Ahogyan más szőnyegeknél, itt is érdemes néhány alapszabályt betartani, például, hogy az ülőbútorok külső lábai lehetőleg érjék el a szőnyeg szélét. Ezen felül mindenképpen figyelembe kell venni a shaggy szőnyeg vastagságát, ami bizonyos ajtók nyitásakor gondot jelenthet, ezért ezekre is érdemes figyelni.

Címkék: ,