Ne hanyagolja el a hőszigetelés fontosságát

2020.05.20.

Otthona korszerűsítésének fontos része a hőszigetelés megoldása.

Ez jelentős összegeket takarít meg minden egyes fűtési szezonban, így igen hamar visszahozza az árát, ezen felül a ház értékét is komoly mértékben növeli, amikor az eladásra kerül. Az Albert Builder szakképzett csapatára falazás, betonozás és térkövezés mellett hőszigetelés terén is számíthat.

A hőszigetelő anyagok legfontosabb tulajdonsága az alacsony hővezetési tényező, azonban lényeges, hogy ellenálljanak a gombáknak, a nedvességnek és a rágcsálóknak is.

Az sem elhanyagolható, hogy olvadáspontjuk igen magas, így egy esetleges tűzesetkor lelassítja a lángok terjedését, ezzel védve az épület szerkezetét, több időt biztosítva a bent lévő emberek és értéktárgyak kimentésére. A hőszigetelő anyagok levegővel teli kapillárisokból és szilárd anyagból állnak. Ennek oka, hogy a levegő is jó hőszigetelő, viszont így sokkal könnyebb lesz az anyag szerkezete is.

Az expandált polisztirol (EPS) népszerű szigetelőanyagnak számít, amit földgáz és kőolaj segítségével állítanak elő. Bár sajnos nem tartozik a környezetbarát szigetelőanyagok közé, sem elégni, sem lebomlani nem tud, emellett könnyű telepíteni és az ára is alacsony. Használatos homlokzat, padló, tető vagy belső falak szigetelésére.

Az extrudált polisztirol (XPS) alapvetően hasonlít az expandált polisztirolra, mivel azonos anyagokból készül, azonban hajtógázzal habosítják, ennek köszönhetően jobb a nyomásállósága és a nedvességgel szembeni ellenállása is. Ezen tulajdonságai miatt lábazatok és padlók szigetelésére ideális.

A legnépszerűbb szigetelőanyagok listájából nem lehet kihagyni a kőzetgyapotot. Alapanyaga a kvarchomok. Nem öregszik és nem tűzveszélyes. Egyetlen hátránya, hogy kis mértékben érzékeny a nedvességre. Kiemelkedő hangszigetelő képessége miatt tökéletes homlokzatok szigetelésére, de tető és a födém szigetelésére is alkalmas.

Az üveggyapot a kőzetgyapothoz hasonlítható, azonban azzal ellentétben nem lemezeléssel készül, hanem szigetelőpaplanként alkalmazható.

Végül meg kell még említenünk a parafát, ami nagy diffúziós ellenállással bíró, rugalmas és szívós anyag. A parafa hőszigetelés előnyei közé tartozik, hogy nedves környezetben sem hajlamos rothadásra vagy penészedésre, ezért előszeretettel használják fürdők vagy hűtőházak szigetelésére.

A fentieken kívül is számos természetes és mesterséges szigetelőanyag létezik, így bizonyára megtalálja az igényeinek és pénztárcájának leginkább megfelelő megoldást. Amennyiben bizonytalan, kérje segítségünk! Szolgáltatásaink elérhetőek Siófokon és 100 km-es vonzáskörzetében, Veszprémben, a Balatonpart mentén, valamint Budapesten és annak környékén.

Címkék: , ,