(Magyar) A papagájok megfelelő táplálása

2020.03.03.

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A papagájok étrendjének alapját a magvak képezik, de szükségük van friss gyümölcsökre és zöldségekre ahhoz, hogy egészségesek maradjanak.

Az a papagáj, akinek csak magkeveréket és vizet adnak, leginkább olyan, mintha egy ember csak kenyéren és vízen élne. Számukra ugyanolyan fontos a változatos táplálkozás, mint nekünk, embereknek.

Az egyoldalú táplálkozás a madaraknál is hiánybetegségekhez vezethet. A papagájok szervezete is igényli a fehérjét, zsírt és szénhidrátot, valamint vitaminokat és ásványi nyomelemeket. Az alap magkeverék mellett tehát gondoskodnunk kell gyümölcsökről és zöldségekről is, illetve kalcium és ásványi anyag utánpótlásról. Íme néhány adható gyümölcs és zöldség: alma, körte, paprika, brokkoli, uborka, kivi, cékla, gyömbér, retek, karfiol, szilva, banánstb. Zöldféléket is adjunk a madarunknak, sőt, sok olyan virág és (gyom) növény terem akár a saját udvarunkban, kertünkben is, ami nekünk aggság, számukra viszont ízletes és gazdag táplálék. Ilyen például a tyúkhúr, a pitypang, százszorszép, búzavirág, árvacsalán, kövér porcsin. Az őszi és téli időszakban, amikor kevésbé vannak jelen ezek a növények, kiváló alternatívát nyújt, ha magvakat csíráztatunk otthon.A csírák ugyanis rendkívül sok vitamint tartalmaznak, nagyon egészségesek a papagájok számára.

Időnként édes csemegével is kedveskedhetünk a madarunknak, például a vitaminos mézes rúd papagájoknak nem csak kiváló nassolnivaló, hanem el is szórakoztatja őket, hiszen a rúdról kell lerágcsálni a finomságokat. A magvakon kívül gyümölcsdarabok és piskótadarabok alkotják a mézes rúd apró szemecskéit. A rudak természetes alapanyagokból, hagyományos sütési módszerekkel készülnek.

A mézes rúd papagájoknak többféle ízben is kapható.

További előnye, hogy az ehető falatkák egy fa rúdra vannak ragasztva, ami a csőrkoptatásban is segít.

Gondoskodjon Ön is papagája egészségéről, amihez az egyik legalapvetőbb a változatos, vitamindús étkezés. Kövesse az arapapagaj.hu-t hasznos információkért a papagájokról, illetve rendeljen madarának minőségi eleséget a webshopból!

Tags: ,